Flevoland is pas in de 20ste eeuw drooggelegd. Maar de jongste provincie van Nederland heeft een eeuwenoude historie. Tijdens de inpoldering kwamen er veel archeologische schatten 'bovendrijven': van scheepswrakken in de bodem tot voormalige eilanden die nu op het droge liggen en van prehistorisch aardewerk tot ruïnes van burchten aan de vroegere Zuiderzeekust. Het verhaal van het Flevolands erfgoed is belangrijk om te vertellen. En nog belangrijker om zelf te ervaren! Ga erop uit en bezoek ons erfgoed. Tip: onderaan staan leuke combinatiebezoeken.
Je moet maar durven, een hele provincie opbouwen uit het niets. Toch is Flevoland zo ontstaan, meters onder zeeniveau. Ingenieur Lely was de drijvende kracht achter het plan voor wat tegenwoordig nog steeds het grootste inpolderingsproject ter wereld is. Als eerbetoon werd de hoofdstad van de nieuwe provincie naar hem vernoemd.
Meer over de geschiedenis van FlevolandFlevoland is nooit af. Dat komt door de twintigste-eeuwse grond onder onze voeten. Dat doet iets met de bewoners, die weten: the sky is the limit. Hier onststaan dingen die ergens anders ondenkbaar zijn. We hebben hier nieuwe natuur, vernieuwende architectuur en meer bijzondere streekproducten dan waar ook in Nederland.
Het verhaal van FlevolandIn de digitale beleving 'waterexperience' van Nederland Waterland kom je alles te weten over onze passie, liefde en kennis van en voor het water. Vlieg vanuit je luie stoel door Nederland Waterland en kijk rond bij de mooiste waterwerken, steden en bijzondere innovaties.
Er zijn maar liefst vier Flevolandse locaties in de 'waterexperience' opgenomen: Batavialand, Urk, Schokland en het Waterloopbos. Na een kort introductiefilmpje kun je iedere locatie in 360 graden bekijken, maar je kunt er ook als een drone overheen vliegen. Zo zag je deze watererfgoedlocaties nog nooit eerder!
Beleef Nederland Waterland zelfToen het nog een eiland in de woeste Zuiderzee was, vocht Urk eeuwenlang tegen het water. Maar het leefde er ook van, want de visserij was de belangrijkste bron van inkomsten. Tegenwoordig maakt Urk onderdeel uit van Flevoland en van ons rijke watererfgoed. En de visserij? Die is er nog steeds belangrijk. Via het blog "5 x must see op Urk" laten we je kennismaken met dit bijzondere voormalige eiland.
Laat je inspireren door het blog over UrkDe Noordoostpolder was het eerste deel van het huidige Flevoland dat werd drooggelegd. Hier werden lessen geleerd die bij de latere drooglegging goed van pas kwamen. Vandaar bijvoorbeeld dat de Noordoostpolder pal tegen Overijssel en Friesland aan ligt, terwijl de rest van Flevoland romdom omringd is door meren. Kijk maar eens op een plattegrond, dan zie je het zelf. Het verhaal over het watererfgoed van de Noordoostpolder is een verhaal over dijken, gemalen en sluizen. Loop eens over de bodem van de vroegere Zuiderzee en ontdek het watersysteem dat onze voeten nu droog houdt.
Meer over watererfgoed Noordoostpolder