5 x must see op Urk

Wie aan Urk denkt, denkt vaak meteen aan vis. Maar wist je dat Urk ook een heel pittoresk dorp is? Het is echt heel leuk om door Urk te wandelen. En omdat Urk al zo lang bestaat, is het een leuke afwisseling met de nieuwere steden en dorpen van Flevoland. In dit blog lees je dé 5 must-see-locaties op Urk. Ja, het is op Urk, want Urk was vroeger een eiland. Meer over het verhaal van Urk lees je hier. Je kunt Urk het beste bezoeken van maandag t/m zaterdag, want op zondag houden de Urkers rust.

Tip #1

De oude haven

Start je bezoek bij de oude haven op Urk. Hier zijn ook veel parkeerplaatsen, dus je kunt je auto makkelijk kwijt. Bij de oude haven zul je veel kotters zien liggen. Dit is het meest gebruikte type vissersboot op Urk. Een kotter die voor de visserij wordt gebruikt kun je herkennen aan de lettercode van de thuishaven (UK) en een volgnummer. Ook is de achterkant lager dan de voorkant van de boot. Vlakbij de haven aan de kade vind je heel veel leuke visrestaurants. En denk erom: je kunt niet op Urk geweest zijn zonder een lekker visje geproefd te hebben!

Meer over de haven

Tip #2

Rijksmonument: De Oude Bakkerij

Loop vervolgens het dorp in. Laat je verrassen door de authentieke huisjes en de steegjes, oftewel ginkies, op Urk. Typisch Urkers. Het is ook leuk om een ginkiestocht te boeken: een rondleiding door een echte Urker. Aangekomen bij De Oude Bakkerij? Dit is het perfecte moment om even pauze te nemen en een kopje koffie met Urker dikkoek te bestellen. Vroeger stond dikkoek bekend als armeluiseten. Op Urk waren vroeger de ingrediënten schaars en de mensen arm. Om dikkoek te maken heb je alleen meel, rozijnen en spek nodig. Het rijst zo'n 10 centimeter, vandaar de naam. En het is enorm machtig: als een visser dikkoek meekreeg van z'n vrouw, dan kon hij daar wel even op vooruit.

Meer over De Oude Bakkerij

Tip #3

Het kerkje aan de zee & het Vissersmonument

Loop verder richting de kust. Je komt langs 'Het kerkje aan de zee'. Dit is een herbouwde kerk. De oorspronkelijke kerk is gebouwd in 1600, maar na verloop van tijd werd dit een eilandje voor de kust van Urk. Urkers konden het kerkje alleen per boot bereiken. In 1786 is de kerk herbouwd op het vasteland, destijds als geschenk van de gemeente Amsterdam, waaraan Urk toen toebehoorde. Het is het oudste gebouw op Urk. De kerk wordt tegenwoordig niet meer gebruikt voor de zondagse dienst, maar wel voor trouw- en rouwdiensten. Iets verderop vind je vlak aan de kust het Vissersmonument. Dit monument is voor de in zee omgekomen visser van Urk. Het standbeeld is een vissersvrouw die nog een keer kijkt naar de zee waar haar geliefde vandaan had moeten komen. Rondom het standbeeld staan de namen en leeftijden van alle omgekomen vissers op marmeren platen. Neem de tijd om ze allemaal te lezen. Je zult veel achternamen veelvuldig tegenkomen. En versteld staan van hoe jong sommige vissers nog maar waren. Zeer indrukwekkend!

Meer over het Vissersmonument

Tip #4

De vuurtoren

De 18 meter hoge vuurtoren van Urk staat op het meest westelijke stukje van het dorp. De vuurtoren is hét baken voor vissers om de weg naar huis te vinden. In de zomermaanden is de vuurtoren tegen betaling te beklimmen. Vanaf deze plek heb je ook prachtig uitzicht over het IIsselmeer en kun je een heerlijke wandeling maken langs het water. Houd de Westhavenkade aan om weer bij de oude haven uit te komen.

Meer over de vuurtoren op Urk

Tip #5

Urkersluis & Gemaal Vissering

Maak op de terugweg naar huis nog een laatste stop bij de Urkersluis en Gemaal Vissering. Hier ervaar je pas écht wat Flevoland is. Aan jde ene kant zie je de Urkervaart, die laag staat, terwijl aan de andere kant het veel hogere IJsselmeer zich uitstrekt. Dit komt omdat Flevoland gemiddeld vijf meter onder NAP ligt en de dijken en gemalen Flevoland droog houden. Via diverse sluizen kunnen boten Flevoland in en uit varen. Flevoland heeft in totaal zeven gemalen.

Meer over Gemaal Vissering

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!