Urk is een voormalig eiland in de Zuiderzee en tegenwoordig een karakteristiek en eigenzinnig Flevolands vissersdorp, waar sterk wordt vastgehouden aan de tradities van weleer. Tegelijkertijd is de ondernemersgeest op Urk groot, waardoor juist hier ook flink met de tijd mee wordt geaan en Urk een levendig dorp blijft. Door de inpoldering van een deel van het IJsselmeer, dat ontstond nadat de Zuiderzee door de Afsluitdijk tot een meer werd gedegradeerd, werd Urk in 1939 onderdeel van het vaste land.
Planologen dachten dat Urk na de inpoldering geen toekomst meer had in de visserij. Toch heeft Urk nog steeds een toonaangevende moderne vissersvloot. Sterker nog: op wat eens de zeebodem was, staat tegenwoordig één van de grootste visafslagen van West-Europa. Het groeiende Urk telt meer dan 20.000 inwoners en heeft zich flink uitgebreid op delen van het vaste land die vroeger niet tot het eiland behoorden.
De geschiedenis van Urk gaat, voor zover bekend, terug tot het jaar 966. De rijke historie is goed merkbaar in het pittoreske dorp. Je vindt er een oude kern, sfeervolle havens, de vuurtoren en natuurlijk het dialect. Bij het Vissersmonument wordt nog maar eens pijnlijk duidelijk hoe gevaarlijk het leven van de Urker vissers was: hier staan honderden namen van vissers die niet meer terugkwamen van zee. Wil je het verhaal van Urk echt tot leven laten komen? Ga dan op ‘ginkiestocht’ met een Urker gids. En wil je meer weten over de visserij, kom dan naar de publiekelijk toegankelijke IJsselmeervisafslag en de visserijbeleving in Museum Het Oude Raadhuis.