In één dag helemaal rond de Noordoostpolder in Flevoland fietsen? Ga de uitdaging aan met deze wielrenroute van 135 kilometer!
Aan de voet van de markante Urker vuurtoren kun je je tocht in de Noordoostpolder niet mooier beginnen. Over een buitendijks fietspad rijd je langs de dijk op de grens met het IJsselmeer om vervolgens de polder in te duiken. Je fietst door het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder, kronkelt over gladde fietspaden naar de vroegere kustlijn van de Zuiderzee en bevindt je vervolgens in een proeftuin voor waterwerken van over de hele wereld. En dat is nog niet alles… Klik onderstaand op het tabblad Beschrijving voor meer informatie over deze route.
Download de GPX route bij zuiden- en oostenwind.
Download de GPX route bij noordenwind.
Let op: Bij westenwind eindig je de route op beide rijrichtingen met tegenwind.
Over een buitendijks fietspad rijd je langs de dijk op de grens met het IJsselmeer. Eenmaal warmgedraaid kom je in een heerlijke flow terwijl je het fietspad naar het luchtledige ziet lopen. Afgewisseld met een passage door de polder, leidt de route naar het noordelijkste punt in het karakteristieke Friese stadje Lemmer.
Vanaf de Grietenijdijk duik je terug Flevoland in met een lus door het Kuinderbos, het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder. Daar kronkel je onder de beschutting van de bomen over kronkelende gladde fietspaden. Bij Kuinre draai je de oude zeedijk weer op. Waar je nu fietst op de grens tussen Flevoland en Overijssel, liep vroeger de kustlijn van de Zuiderzee. Het oude land met zijn traditionele boerderijen verscholen achter de dijk contrasteert met de Noordoostpolder met zijn weidse landerijen.
Terug in Flevoland kun je bij Paviljoen het Proeflab in het Waterloopbos stoppen voor een pauze halfweg. Dit bos was ooit een proeftuin voor waterwerken van over de hele wereld. Je vindt er onder andere schaalmodellen van de Deltawerken en de haven van Bangkok. Daarna zoek je de grenzen van de Noordoostpolder weer op, inclusief uitstapjes naar de oude eilanden in de Zuiderzee. Bij het Zwarte Meer passeer je het 135 meter lange kunstwerk Pier + Horizon. Terug in de polder doemt een verhoging in het landschap met een lichtbaken op: het voormalige schiereiland Oud-Kraggenburg. Je fietst beschut tussen de fruitgaarden naar Ens. Vanaf de Ramsdijk duik je naar de voormalige zeebodem. Maar niet voor lang: via een fietspad bereik je de ‘stranden’ van het voormalige eiland Schokland, sinds 1995 Werelderfgoed. Tijdens een lus over de noordpunt van het eiland kun je het oude lichtwachtershuis en vuurtoren bewonderen. Na de passage van de Ketelbrug zie je het voormalige eiland Urk met zijn vuurtoren liggen. Beloon jezelf na je tocht vooral met een lekker visje in de haven!
Karakter
Afstand: 135 km
Startpunt: Haven van Urk, Handelskade 7, 8321 KB Urk
★★★☆☆ Bochtig
★★★☆☆ Groen
★★★★☆ Water
★★★★☆ Open Flevoland
★★★★☆ Wind*
Koffiestop
Restaurant Het ProefLab
Voorsterweg 34
8316 PT Marknesse
www.hetproeflab.nl
*Wind
Geen heuvels in de polder? Dat klopt! Maar toch kun je je klimmersbenen trainen op onze eigen Muur van Woei. Want aan wind hebben we in Flevoland geen gebrek. We kunnen je wel helpen om te voorkomen dat je de Muur van Woei tegenkomt (en een flink stuk tegen de wind in moet rijden): rijd deze route met de klok mee bij zuiden- en oostenwind (standaard route). En tegen de klok in bij noordenwind. Bij westenwind eindig je de route op beide rijrichtingen met tegenwind. Kies dus zelf via welke kant je de laatste Muur van Woei wilt beklimmen.
Even opletten!
Voor deze route geldt een aantal opmerkingen en waarschuwingen:
Leuk voor partner/gezin
De route begint op Urk. Dit is een leuk dorp om een dag doorheen te struinen en tussen de middag een visje te eten. De route komt langs een bijzondere plek: het Waterloopbos was ooit een proeftuin voor waterwerken van over de hele wereld. Er lopen prachtige wandelroutes door dit bos, voor jong en oud. De route komt langs Schokland, dit voormalig eiland is leuk om te bezoeken voor volwassenen en kinderen met interesse voor geschiedenis.