Je zou kunnen zeggen dat cultuur, en dan vooral het erfgoed van een gebied, pas na eeuwen wordt gevormd. Het is ook iets dat gebied-eigen is. En dat heeft vaak tijd nodig. Toch heeft ook Flevoland, de jongste provincie van Nederland, wel degelijk al zijn eigen cultuur en zeker ook zijn eigen erfgoed.
Voor wie niet zeker weet wat er ook alweer wordt bedoeld met cultuur en erfgoed: erfgoed is alles wat we overerven van vorige generaties en bij cultuur moet je denken aan een groep mensen met dezelfde waarden, normen en gewoonten. Als we het dan hebben over de Flevolander, dan komt er meteen één woord naar boven dat ons omschrijft: pioniers. Wat we willen, maken we zelf, the sky is the limit. Bekijk hieronder een korte video over het ontstaan van ‘de Flevolander’.
Na de inpoldering waren het de moedigste, meest avontuurlijke en meest ondernemende mensen die het aan de zee onttrokken land gingen bewonen én vormen. Ze werden door een speciale commissie daar ook echt op geselecteerd, want alleen mensen die het nieuwe land tot een succes konden maken, mochten zich hier vestigen. Alleen de échte pioniers, dus.
Meer over de historie van FlevolandIn Flevoland zijn dingen ontstaan die ergens anders ondenkbaar zijn: bedachte natuurgebieden die wilde polder werden, eigentijdse poldersteden en -dorpen met een unieke architectuur, door mensen gemaakte eilanden in het Markermeer en spectaculaire landschapskunst. In Flevoland was en is daar zowel de ruimte als de pioniersmentaliteit voor aanwezig.
Wat trouwens al aanwezig was voordat Flevoland überhaupt bestond, zijn de eilanden Urk en Schokland, die tegenwoordig deel uit maken van de nieuwe polders. Schokland is overigens niet zomaar onderdeel van het erfgoed van Flevoland; het is de eerste locatie in Nederland met de officiële titel UNESCO Werelderfgoed, die het voormalige eiland sinds 1995 mag dragen.
Zoals je mag verwachten van een provincie die aan de zee is onttrokken, is veel van ons erfgoed aan water gerelateerd. Zo heb je ook Museum Batavialand, waar je op reis gaat door maar liefst 7.000 jaar geschiedenis van het waterrijke gebied dat nu Flevoland heet. En bij het Waterloopbos ontdek je alles over hoe men vroeger schaalmodellen van o.a. nieuw te bouwen havens maakte om via stuwen, dammen en golfslagmachines te berekenen welke water- en natuurkrachten deze konden weerstaan. Uniek in de wereld en niet voor niets één van de redenen voor de uitstekende Nederlandse reputatie op het gebied van waterbeheersing.
Meer over het watererfgoed van FlevolandOok uniek in de wereld: nergens anders vind je zoveel land art bij elkaar als in Flevoland. Land art is kunst middenin én omgeven door het landschap. Flevoland heeft maar liefst negen landschapskunstwerken en als je wilt, kun je ze allemaal op één dag bekijken. Van een imposant eerbetoon aan het waterkundige onderzoek naar de later in het echt gemaakte Deltawerken in het Waterloopbos tot aan een 26 meter hoge stalen reus in de vorm van een hurkende man die in Lelystad eindeloos over het Markermeer tuurt, ze zijn stuk voor stuk uniek en indrukwekkend.
Meer over land art in FlevolandOmdat Flevoland nog zo jong is, hebben diverse bouwstijlen en architecten hier de vrije hand gekregen om talloze bijzondere gebouwen en zelfs een heel dorp te ontwerpen. Zo is er een bijzondere architectuur ontstaan. Deze komt het best tot uitdrukking in Nagele en Almere. Nagele staat bekend als het plattedakendorp, omdat letterlijk ieder gebouw van dit dorp, tot de kerk aan toe, een plat dak heeft. Uniek en Nederland en ongetwijfeld ook in de wereld.
Meer over de architectuur van NageleAlmere is een heel ander verhaal. Dit is een hypermoderne stad met gebouwen in de meest bijzondere vormen en kleuren. Sommige lijken zelfs de zwaartekracht te tarten. Je kijkt er je ogen uit, zeker wanneer je één van de vele routes langs deze architectonische hoogstandjes volgt, met of zonder gids.
Meer over de architectuur van AlmereOnder kunst en cultuur, tenslotte, vallen ook onze musea. Meerdere daarvan vertellen het verhaal van onze geschiedenis, zoals Batavialand, Museum Schokland en Archeologisch Openluchtmuseum Swifterkamp. Maar ook immersieve kunst krijgt een platform bij Museum M. en vooral kinderen leren vanalles terwijl ze zich vermaken bij musea als Aviodrome en 11Beaufort.
Meer over musea in Flevoland