Sloeproute Zeewolde: Nieuwe natuur op de zeebodem

7 uur (48,6 km)

Sloepvaren onder zeeniveau

Een mooie kennismaking met het water door en rondom Zeewolde. Je geniet van de natuur, vaart over rustig water en komt zo nu en dan een brug of sluis tegen. Deze route is geschikt voor ervaren en beginnende toervaarders.
Ben je op zoek naar een bootverhuurder? Net buiten het centrum van Zeewolde vind je B&B Bootverhuur en BootToGo.  

Dit ga je zien

78
48
86
26
18
35
59
60
62
78

Beschrijving

78

Routepunten: Aanloophaven Zeewolde - 78 – 48 – 86 – 26 – 18 – 35 – 59 – 60 – 62 – Aanloophaven Zeewolde

Deze route is geschikt voor ervaren en beginnende toervaarders. Een mooie kennismaking met het water door en rondom Zeewolde. Je geniet van de natuur, vaart over rustig water en komt zo nu en dan een brug of sluis tegen. Ben je op zoek naar een bootverhuurder? Net buiten het centrum van Zeewolde vind je B&B Bootverhuur en BootToGo.  
Let op: van 1 oktober tot 1 april is de schut- en keersluis bij De Spieghel gesloten!

Aanloophaven
De route start in het centrum van Zeewolde (Aanloophaven). Via de sluis vaar je direct de binnenwateren op. Je kunt natuurlijk ook besluiten om de route andersom te varen en eerst over het Wolderwijd naar het noorden te gaan, naar de Harderhaven.

De Zegge
Als je de haven uitvaart houd je bakboord (links) aan langs de boeienlijn. Je vaart tussen de vaste wal en het eiland De Zegge door. Een echt familie-eiland met een leuk strand, klimtoestellen en ruimte voor een picknick of barbecue. Even onthouden dit stekje, het is de perfecte locatie om je vaardag straks af te sluiten. Let op: geen sanitaire voorzieningen op het eiland aanwezig.

Tulpeiland
Als je de route vervolgt richting het Tulpeiland blijf je rechts van de boeienlijn varen die ondieptes aangeeft. Even verderop passeer je de ingang naar het Tulpeiland, een bijzonder schiereiland in de vorm van een tulp. De bloem, het hoofdeiland, heeft de grootte van een voetbalveld. De langgerekte natuureilanden vormen de steel. Een strekdam van 200 meter verbindt het eiland met het vasteland. In de bloem vind je 80 ligplaatsen. Ieder voorjaar staat het eiland vol met bloeiende tulpen, het is een van de hotspots van de Tulpenroute Flevoland.

De Spieghel (knooppunt 78, 48, 86)
Net na het Tulpeiland bevindt zich de schutsluis De Spieghel en de keersluis (knooppunt 78). Dit is de verbinding naar de vaarroute door de binnenwateren en het poldergebied van Flevoland. Bij het verlaten van de sluis sla je linksaf bij knooppunt 48. Het kanaal De Blauwe Diamant leidt je door de Polderwijk, de nieuwe woonwijk van Zeewolde. Je passeert diverse bruggetjes en vaart met de bocht mee tot aan het haventje. Daar sla je rechtsaf (knooppunt 86) onder de brug door. Je vervolgt de route rechtdoor, over de Horstertocht.

Natuurgebied Horsterwold
Welkom in het Horsterwold, met ruim 3.700 hectare het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa! Je vaart een half uurtje door een prachtig stuk natuur van Zeewolde. Je deelt dit bos met reeën, wilde paarden, Schotse hooglanders, damherten, vossen en vogels. Grote kans dat je een of meer dieren van deze ‘big 5’ van Zeewolde spot.

Droge voeten (knooppunt 26, 18 en 35)
Vaar na de laatste bocht nog een stukje rechtdoor tot aan de splitsing (knooppunt 26). Hier sla je rechtsaf. Je passeert een aantal bruggen en vanaf knooppunten 18 tot en met 35 begeef je je weer even in de bewoonde wereld. Vaar verder langs de Knardijk en de Hoge Knarsluis onderdoor.

Deze sluis is opgebouwd uit twee schuiven die voorzien zijn van grote contragewichten. Samen met de identieke Lage Knarsluis in de Lage Vaart voorkomt de Hoge Knarsluis samen met de Knardijk dat de Flevopolder onder water loopt bij een dijkdoorbraak.

Hans & Grietje (knooppunt 59, 60)
Bij de Larsertocht (knooppunt 59) vaar je rechtdoor tot aan de splitsing Hogevaart/Hoge Dwarsvaart (knooppunt 60). Hier ga je rechtsaf de Hoge Dwarsvaart op. Onderweg kom je langs Pannenkoekenhuis en Speelpark Hans & Grietje. Ben je met kinderen op pad, meer dan zeker even aan voor een heerlijke pannenkoek.

Blauwe Dromer (knooppunt 62)
Vervolg je route tot aan de sluis de Blauwe Dromer. Deze sluis in de Hoge Dwarsvaart dankt zijn naam aan het kunstwerk dat hier ligt. Het is een eiland in de vorm van een vijf meter hoge ringdijk met in het midden basaltblokken, beplanting en water, met een doorsnede van 45 meter. Na deze sluis (knooppunt 62) sla je rechtsaf richting Harderwijk/Zeewolde. Vaar onder de hoge brug door of kies voor het aquaduct Veluwemeer (links van de brug). Bel maximaal 1 uur van tevoren met de bediencentrale: 0320 – 767 610. Of druk op de aanmeldknop bij de brug of sluis.

TIP! Overnacht in een Luxe Boathouse

Zin om je tocht te onderbreken en wat langer te blijven? Overnacht dan eens in een Luxe Boathouse van B&B Bootverhuur. Een beleving op zich!

Gezelligheid
Je vaart nu op het Wolderwijd. ‘s Zomers is het hier gezellig druk. Voordat je de terugvaart naar het startpunt is het leuk om hier de omgeving te verkennen. Meer even aan bij ’t Huus van Suus of duik Harderwijk in.

Natuureilanden
Vaar daarna via de oevers langs het natuureiland Knarland. Dit prachtig begroeide eiland met strandje en veertig ligplaatsen is geliefd door natuurliefhebbers. Bij wind beschermt de kom het eiland tegen de golven van het Wolderwijd. 
Tip: als je rechts uit de vaargeul blijft, heb je minder last van snelle motorboten en golfslag.

Iets verderop passeer je nog een natuureiland, De Biezen. Een rustig natuureiland waar de komvormige haven wordt omsloten door bomen. ’s Morgens en ’s avonds word je hier getrakteerd op een fantastisch vogelconcert. Aan de andere kant van de dijk vind je Harderbroek, een natuurgebied met open water en rietvelden waar talloze vogelsoorten te vinden zijn. De perfecte plek voor vogelspotters.
Let op: op beide eilanden zijn alleen ecotoiletten aanwezig.

Nagenieten
Het eindpunt van een heerlijke dag op het water is in zicht. Volg de waterkant tot aan de Aanloophaven, het centrum van Zeewolde. Kies een gezellig terras uit en geniet na van deze mooie dag met een hapje en drankje bij de hand. Proost!

78
  • 78
  • 48
  • 86
  • 26
  • 18
  • 35
  • 59
  • 60
  • 62
  • 78

Kenmerken

Heb je een tip over Flevoland die je graag wilt delen?

Meld je tip hier aan

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!