Wil je Flevoland eens van een andere kant bekijken? Bijvoorbeeld van bovenaf? Beklim een uitkijktoren en bekijk Flevoland eens van boven de zeespiegel. We zetten de drie bekendste uitkijkpunten voor je op een rij.
Midden in het Horsterwold ligt het natuurgebied Stille Kern. Wil je dit prachtige gebied eens op een andere manier bekijken? Beklim dan de Tuurtoren. Vanaf deze 12 meter hoge toren op de Horsterberg zie je in een oogopslag waar het om draait in de Stille Kern: uitgestrekte natuur en een oase van rust.
De Tuurtoren is goed te bereiken dankzij de ligging aan het fietsknooppuntennetwerk. Voor fietsers en wandelaars een ideale plek om van de omgeving te genieten. Praktisch: Je bereikt de Tuurtoren vanaf de parkeerplaats aan de Flediteweg, Zeewolde.
Meer infoVanaf de Ramspoltoren heb je een prachtig uitzicht over het weidse landschap van de Noordoostpolder en Kampereiland: het nieuwe en het oude land. In het trappenhuis van de toren hangen foto’s van de bijzondere planten en dieren die in de omgeving voorkomen, zoals de imposante zeearend. Ook wordt het verhaal verteld over de aanleg en de ontginning van de Noordoostpolder en de mensen die in ‘het beloofde land’ gingen wonen.
De toren is na de inpoldering gebouwd om uit te kijken over het nieuwe land. Een tijd is gedacht dat het een luchtwachttoren uit de Koude Oorlog was, bedoeld om vijandelijke vliegtuigen te spotten. Inmiddels is gebleken dat de echte luchtwachttoren in een bos bij Ens heeft gestaan en dat de Ramspoltoren in 1957 gebouwd is als recreatieve uitzichttoren. Ook toen werd het prachtige uitzicht over de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en het Kampereiland al geprezen.
Meer infoOp het meest westelijke puntje van Urk staat de vuurtoren. De toren is gebouwd in 1844. De toren dient als oriëntatiepunt voor de visserman, en waarschuwt voor ondiepte voor de kust van Urk. Zo werd zowel de pleziervaart als de professionele scheepvaart veilig langs Urk geleid. Urk was lange tijd van groot belang voor de scheepvaart op de Zuiderzee. Overdag gebruikten de schippers de kerktoren van Urk als baken.
‘s Nachts brandden de vissersvrouwen een kolenvuur aan de kust, in afwachting van de terugkeer van hun mannen. Het kolenvuur brandde te onregelmatig om echt betrouwbaar te zijn. Op last van de Staten van Holland werd daarom in 1617 op Urk een vuurbaak gebouwd en in 1844 werd de vuurbaak vervangen door de huidige vuurtoren. De vuurtoren van Urk is op afspraak te bezichtigen.