Hou je van moderne stedenbouw en eigenzinnige architectuur? Pak dan snel je camera en kom naar Flevoland. De eigentijdse poldersteden zijn deels architectuurmusea. Experimentele en wereldberoemde designers als Rem Koolhaas, Gerrit Rietveld, Ben van Berkel en Liesbeth van der Pol laten hier hun werk zien.
De steden en dorpen van Flevoland zijn allemaal ontworpen op de tekentafel. Je kunt dat bijvoorbeeld zien aan Noordoostpolder. Alle dorpen liggen ongeveer even ver uit elkaar en je ziet als het ware een patroon. De gedachte hierachter is dat alle boerderijen op een bepaalde afstand toegang moesten hebben tot faciliteiten als school, winkel en kerk. Niet alleen werd er heel praktisch over zaken gedacht, ook kregen beroemde architecten de kans om prachtige ontwerpen te maken. In bijna iedere stad of dorp in Flevoland zie je hier wel iets van terug.
Vanaf de snelweg schreeuwt de kosmopolitische skyline van Almere om foto’s. En kom je met de trein dan lijkt het net of je dwars door een architectuurmuseum rijdt. De afwisseling aan bouwstijlen is spectaculair in Almere. Naast Rem Koolhaas, René van Zuuk en Herman Hertzberger hebben ook internationale architectenbureaus hun handtekening in Almere achtergelaten. Niet zo verwonderlijk dat Almere op de derde plaats staat van architectuursteden in Nederland en zelfs op de eerste plaats bij de European New Towns.
Meer over architectuur in AlmereNagele heeft als bijnaam ‘het plattedakendorp’ en is inderdaad het enige dorp in Nederland waar alle gebouwen platte daken hebben. De woningen hebben maximaal twee verdiepingen en de architectuur is sober en praktisch, maar speels. Eigenlijk is Nagele een schoolvoorbeeld van het geloof in een maakbare samenleving. Vooraf is er door een groep specialissten heel goed over het dorp nagedacht. Zo is Nagele een plek die heel duidelijk het typische verhaal van Flevoland vertelt – een plek waar ruimte is voor nieuwe ideeën.
Meer over architectuur in NageleDe huizen van Nagele waren trouwens ontzettend modern voor hun tijd. De ontwerpers wilden de nieuwe polderpioniers voorzien van voor die tijd grote en ruime huizen met alle moderne voorzieningen. zoals stromend water, toilet en lavet. De huizen waren nieuw en zonder gebreken, nogal een verademing voor veel van hun bewoners, die in 'het oude land' vaak in kleine en oude huizen of boerderijen hadden gewoond, waar water nog uit de pomp kwam en men zijn behoefte nog op het buitentoilet deed.
Meer over Huis Polman157 resultaten