Flevoland biedt ruimte. Ruimte voor cultuur. Ruimte voor moderne en grootschalige landschapskunstwerken, maar ook voor musea waar je ontdekt wat er hier was voordat Flevoland bestond, hoe de inpoldering verliep en hoe de poldermentaliteit tot stand kwam. En vergeet vooral ook onze festivals niet: groots en inspirerend. Want we staan hier wel met de poten in de klei, maar tegelijk weten we dat in Flevoland 'the sky the limit is'.
Hoewel de provincie Flevoland pas sinds 1986 bestaat, heeft het toch een rijke culturele historie. Een mooi voorbeeld hiervan is het voormalige eiland Urk, dat ondanks de inpoldering om zich heen onverstoord zijn eigen ding blijft doen. Wandelend over Urk waan je je misschien wel in een openluchtmuseum, zo anders dan de rest van Flevoland is het hier. Stap vooral ook eens binnen bij Museum Het Oude Raadhuis, waar je alles leert over de Urker geschiedenis en de visserij. Ook in Museum Schokland op het voormalige eiland Schokland zijn nog restanten van eeuwenoude bewoning te vinden, zowel in de vorm van archeologische vondsten als de overblijfselen van de Schokker bevolking, die na de zoveelste overstroming in de 19e eeuw het eiland verplicht moest verlaten. Wil je nog meer weten over de vroegere Zuiderzee en de inpoldering om ruimte te maken voor Flevoland, dan ga je naar Batavialand in Lelystad, dat niet voor niets de slogan 'ontdek het land van water' voert.
Als je eenmaal hele lappen grond hebt drooggelegd, wat doe je er dan mee? Nou, vullen met o.a. gebouwen en mensen. In het dorp Nagele hebben ze dat op een wel heel bijzondere manier gedaan: hier kreeg een groep architecten de vrije hand om het complete dorp, inclusief het groenplan, te ontwerpen. Dat resulteerde in een werkelijk uniek dorp, waar alle daken plat zijn. In Museum Nagele word je stap voor stap door de ontwikkeling en inrichting van het dorp geleid, terwijl je in Huis Polman ziet hoe de polderpioniers hier vroeger hebben gewoond. Van een hele andere orde is het hypermoderne Almere, een stad waarvan de bouw pas in 1975 startte. Geen wonder dat je er zoveel hypermoderne gebouwen vindt.en je er diverse mooie architectuurwandelingen kunt doen.
Naast musea die het verhaal van Flevoland vertellen, hebben we natuurlijk ook nog tal van andere musea. Denk maar eens aan Luchtvaartmuseum Aviodrome, dat ook onder kinderen heel populair is. Met meer dan 100 vliegtuigen ben je niet snel uitgekeken. Bovendien kun je hier zelf leuke actititeiten doen, zoals een vlucht maken in een flight simulator. Ben je geïnteresseerd in ouderwetse radio's, machines of auto's? Neem dan een kijkje in het Retro Audio Museum in Lelystad of het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten. Ook terug naar vroeger, maar dan heel anders is het 'dorpje' Swifterkamp, een klein openluchtmuseum met twee boerderijen, een jager-verzamelaarhut en drie bijgebouwen, dat de sfeer uit van lang vervlogen tijden ademt.
Is kunst meer jouw ding? Ook daarvoor kun je in Flevoland op meerdere plaatsen terecht, zoals bij Kunstpaviljoen M. en het Dutch Digital Art Museum, beide in Almere. Ze bieden elk iets heel verschillends: bij Kunstpaviljoen M. zijn de immersieve kunstwerken meestal groot en vullen ze vaak de hele ruimte, terwijl het Dutch Digital Art Museum je een kijkje in digitale kunst geeft. Op het voormalige eiland Urk vind je in Beleefhuis 'Ut Kunstige Vissers Ussien' hele andere kunst: de mooiste schilderijen, ansichtkaarten en tekeningen van kunstenares Janneke van Slooten. Leuk detail: in de schuilkelder van dit pand tref je nog een oude waterbron aan en op de zolder vind je een authentieke bedstee en kun je leren hoe je netten boet. Kunst kopen of lenen kan trouwens ook op diverse andere locaties, zoals Aan de Amstel in Biddinghuizen, het Kunstcollectief in Dronten en de kunstuitleen van Cultuurbedrijf Noordoostpolder.
Ontdek al onze museaFlevoland is zo weids opgezet, dat er ook in de buitenruimte meer dan voldoende plaats is voor kunst. En dan hebben we het niet over zomaar een beeld of een ander klein kunstwerk, maar over echte landschapskunstwerken. Dat zijn niet alleen hele grote voorwerpen, maar ook de hele omgeving maakt deel uit van het kunstwerk en speelt er een grote rol in. Hoe kan bijvoorbeeld de Hurkende Man over het water uit staren als hij niet aan de rand van het Markermeer staat. Of hoe kon Deltawerk// onstaan als er niet eerst een reusachtig bassin van 200 meter lang lang was, waarin getest werd hoe de Deltawerken zouden reageren op bepaalde natuurkrachten? En dat zijn nog maar twee voorbeelden. In totaal zijn er tien landschapskunstwerken in Flevoland. Nergens anders ter wereld vind je zoveel landschapskunstwerken zo dicht bij elkaar als hier. Kom eens een kijkje nemen bij één of meer van de indrukwekkende Flevolandse landschapskunstwerken. Je vindt ze verspreid over het landschap en ze zijn gratis toegankelijk.
Ontdek al onze landschapskunstwerkenNatúúrlijk ken je festival Lowlands wel. En van Defqon1 heb je vast ook wel eens gehoord. Naast deze grote festivals is er in Flevoland ook ruimte voor heel veel wat minder grote festivals. Denk maar eens aan de culturele festivals Wijland, Free Festival Almere, Festival LOF en het poëziefestival Sunsation. Ga je liever met je blote voeten dansen in het zand? Dan bezoek je natuurlijk strandfestival ZAND in Almere Strand. En in de zelfbenoemde aardappelhoofdstad van de wereld, Emmeloord, ben je ieder jaar in september welkom om het Pieperfestival mee te vieren: leuke activiteiten en gratis patat overdag en de hipste live muziek 's avonds in de feesttent.
Je vindt alle festivals in onze agendaFlevolanders zijn innovatief. Ze maken graag gebruik van de mogelijkheden die dit man-made land biedt. Zo organiseert een aantal theatergezelschappen prachtig locatietheater, waarbij de omgeving de inspiratie voor de voorstelling vormt. In Almere kun je ieder jaar de hele zomer lang terecht op de theaterlocatie van Vis à Vis, dat groots opgezette en veelal uitverkochte theatervoorstellingen verzorgt, indien gewenst zelfs met een dinerbuffet vooraf. Ook Pioniers van de Toekomst verzorgen voorstellingen op locatie, maar dan juist steeds ergens anders en meestal met duurzaamheid als thema: soep van 'lelijke groente' maken en uitdelen in het centrum van Emmeloord of een diner van duurzame ingrediënten op een boot voor de kust op het IJsselmeer.
Je vindt dit soort voorstellingen in onze agenda