Oktober: wandelen

Wandelen is een laagdrempelige vorm van sporten. Je beweegt rustig in je eigen tempo en onderweg geniet je van de omgeving. In Flevoland is die omgeving zeer divers: je wandelt door het bos, over de dijk, door stad of dorp of langs het moeras, om maar een paar voorbeelden te noemen. Ontdek wat wandelen in Flevoland jou biedt.

TOP!

Ga jij wel eens een rondje door je eigen buurt wandelen, bijvoorbeeld 's avonds na het eten? Goed bezig! Maar wandelen is ook een perfecte gelegenheid om eens een andere omgeving te ontdekken. En dat wordt je door heel Flevoland makkelijk gemaakt met ontelbare bewegwijzerde wandelroutes, waarvan diverse ook nog eens bij een TOP starten. Een TOP is een Toeristisch OverstapPunt: een informatiezuil met daarop wandel- en fietsroutes die starten bij een ruime parkeergelegenheid met meestal ook een horecagelegenheid in de buurt. Zo hoef je zelf niet te zoeken en ben je van alle gemakken voorzien.

Bekijk alle TOPs in Flevoland

Door het bos

Bijna iedereen vindt een boswandeling wel leuk, toch? Welk seizoen het ook is, het bos is altijd mooi om te zien: ontluikend groen, prachtig rood, vol met paddestoelen en met de kans op plotselinge ontmoetingen met de dieren die er leven. Gelukkig zijn er heel veel bossen in Flevoland. En natuurlijk heeft ieder bos zijn eigen charme en unieke eigenschappen, maar in Flevoland zijn er een paar wel heel bijzonder: in het Kuinderbos wandel je het hele jaar door langs negen zandsculpturen, in het Waterloopbos zie je de schaalmodellen van wereldhavens en andere grote waterwerken en in het Voorsterbos vind je iedere herfst een waar paddenstoelenparadijs.

Struinen

Ook leuk en weer eens wat anders dan een 'gewone' wandeling: struinen door het bos of 'de kuierlatten nemen'. Struinen doe je in de Stille Kern van het Horsterwold bij Zeewolde. Struinen houdt in dat je het pad niet hoeft te volgen, wat in de meeste andere bossen wel moet. Bij struinen is de kans groot dat je reeën, vossen, konikpaarden en ander wild tegenkomt. Heb je meer met koeien, schapen of akkerbouw, dan is een route "Op de kuierlatten" meer iets voor jou. Ook dit is een vorm van struinen, maar dan door het boerenland, over de kavels van agrarische bedrijven die deze in samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland speciaal voor wandelaars hebben opengesteld. Zorg dus wel dat je één van de officiële "Op de kuierlatten"-routes gaat lopen en niet zomaar een akker of weide op stapt, want dan zou je wel eens ruzie met de boer kunnen krijgen...

Ontdek de "Op de kuierlatten"-routes

Over een eiland

Ook in het Markermeer kun je heerlijk wandelen. Ja, echt: op de kunstmatig aangelegde eilanden Marker Wadden! Daar wandel je over het strand, door de duinen, over schelpenpaadjes en over vlonderpaden. Het wemelt er van de vogels en die kun je bewonderen vanuit meerdere vogelkijkhutten en vanaf De Steltloper, een uitkijktoren op het hoogste punt van het eiland. Wie weet spot jij wel een ijsvogel of een zeearend...

Meer info over Marker Wadden

Langs architectuur

Heb jij niet zoveel met de natuur? Dat kan natuurlijk. Misschien maak je dan liever een wandeling langs de bijzondere architectuur van Flevoland. Zo bestaat het dorp Nagele bijna uitsluitend uit huizen met platte daken, in opdracht van het bestuur van de nieuwe polder door beroemde architecten van de stroming 'Het Nieuwe Bouwen' ontworpen. In Museum Nagele ontdek je meer over dit unieke dorp. Ook Almere is uniek vanwege de architectuur, alleen is die veel recenter dan die van Nagele. Je ziet in Almere dan ook hypermoderne gebouwen, o.a. ontworpen door Rem Koolhaas. Verwonder je tijdens een wandeling langs of door Almere over de bijzondere vormen en kleuren van de gebouwen.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!