Zeg je tulpen, dan zeg je Nederland. En nog specifieker: Flevoland. Waar de Keukenhof in Zuid-Holland drommen buitenlanders trekt om in sneltreinvaart de vele prachtige bloemen in bijzondere composities te bewonderen, zo kun je in Flevoland in een veel natuurlijkere setting van de ontelbare tulpenvelden genieten. Akkers vol met tulpen in alle kleuren en vormen, een feest voor de ogen!
De tulp is al jaren populair. Of eigenlijk al eeuwen. In de 16e eeuw werden de eerste tulpenbollen uit Turkije meegenomen naar Nederland, waar ze al snel zo populair werden dat ze onbetaalbaar werden. Stel je eens voor: één tulpenbol die werd verkocht tegen een bedrag waarvoor je ook een Amsterdams grachtenpand had kunnen kopen… Gelukkig zijn tulpen en tulpenbollen tegenwoordig weer tegen een goede prijs te koop.
Met dank aan de vele broeierijen in Flevoland, waar de bollen in verwarmde kassen ook buiten hun gewoonlijke bloeiperiode tot bloei komen, zijn ze gelukkig veel langer verkrijgbaar dan alleen die paar weken in april/mei dat ze de akkers in kleurrijke velden veranderen. Zo zijn dit jaar in de twee weken voorafgaand aan Valentijnsdag (14 februari) in het veilinghuis van Royal FloraHolland meer tulpen dan rozen verkocht. En terecht, want de tulp brengt het voorjaar in huis, zelfs als het buiten nog koud en winters is.
Maar ja, dan breekt alsnog het voorjaar aan en staan ook de tulpen op de akkers in bloei. Die paar weken van overweldigende kleurenpracht op de bijna eindeloze Flevolandse akkers zijn ieder jaar weer een attractie waar met groot enthousiasme naar wordt uitgekeken.
Toeristen uit binnen- en buitenland komen er op af. Maar ook veel inwoners van Flevoland zelf kunnen de roep van de tulpenvelden vaak niet weerstaan en pakken graag de auto of de fiets om een rondje door de eigen provincie te maken en de kleurenpracht op de foto te zetten.
Om het alle belangstellenden zo makkelijk mogelijk te maken, zijn er twee organisaties in Flevoland die tulpenroutes samenstellen: zij weten welke boeren of kwekers op welke velden tulpenbollen hebben geplant en publiceren routes die langs deze velden gaan. Ook worden de routes met bordjes bewegwijzerd, dus dat scheelt zoeken en kriskras door de provincie rijden.
Ter voorbereiding op en ook tijdens de route kun je tenslotte gebruik maken van een app met meer informatie over tulpen in tekst, video en audio, zodat je de tulpenvelden nog intenser beleeft. Het spreekt voor zich dat je je tijdens het fietsen en autorijden niet door deze apps laat afleiden, maar ze op een geschikt moment bekijkt en beluistert.
Een overzicht van alle routes vind je hierIn Oostelijk en Zuidelijk Flevoland zorgt Tulpenroute Flevoland voor de publicatie en promotie van de tulpenroutes in het buitengebied van Dronten, Lelystad en Zeewolde. Om de drukte langs de routes te waarborgen, moet je voor het volgen van een autoroute vooraf een kaartje kopen. De fietsroutes door de Flevopolder zijn gratis. De fietsroutes zijn van 15 april tot en met 7 mei bewegwijzerd, voor het volgen van de autoroute moet je een app downloaden.
De meest actuele info vind je op de site van Tulpenroute FlevolandIn de Noordoostpolder worden de routes verzorgd door het Tulpenfestival. Hier kun je kosteloos deelnemen aan de autoroute, die in z’n geheel rond de 100 kilometer lang is. De fietsroute is gelukkig een stuk korter en komt alsnog langs de mooiste velden. En ach, je kunt natuurlijk de route ook in stukjes knippen en die op verschillende dagen fietsen. De routes in de Noordoostpolder zijn van 21 april tot en met 7 mei bewegwijzerd.
De meest actuele info vind je op de site van Tulpenfestival NoordoostpolderZorg wel dat je tijdens jouw deelname aan een tulpenroute de velden niet betreedt. Dit is uiteindelijk privéterrein van de boer of kweker. Jij zou het vast ook niet leuk vinden als iemand zomaar jouw tuin in stapt om een plant van dichtbij te bekijken. Of wel dan? Bovendien zou je tijdens een bezoek aan de tulpenvelden de tulpen per ongeluk kapot kunnen maken en, nog belangrijker, met je vieze schoenzolen ziektes tussen verschillende velden kunnen overbrengen. Gewoon niet doen, dus.
Maar niet getreurd: speciaal om in te spelen op de behoefte van veel tulpenliefhebbers om de tulpen van dichtbij te beleven, zijn er speciale velden waar je wél midden tussen de tulpen mag gaan staan om de mooiste close-ups te maken. En zelfs om je eigen bosje tulpen te plukken. Deze locaties worden duidelijk aangegeven op de route.
Bekijk een overzicht van de tulpenpluktuinenDaarnaast heb je in de Noordoostpolder een tulpenbelevingsveld en een tulpensoortentuin, waar je tussen ontelbaar verschillende soorten tulpen door mag lopen: ‘gewone’ tulpen, pioentulpen, papegaaitulpen, gefranjerde tulpen en franse tulpen, om er maar een paar te noemen. En al die kleuren: prachtig! Deze beide locaties vormen onderdeel van de autoroute van het Tulpenfestival in de Noordoostpolder, dat met hulp van Bollie de Beer ook leuke spelletjes en activiteiten voor kinderen organiseert. Tenslotte kun je de tulpenvelden vanuit enkele plaatsen zelfs vanuit een luchtballon of helicopter bewonderen. Zo wordt de tulpentijd in Flevoland écht een feest voor jong en oud.
Bekijk alle tulpenactiviteiten in de NoordoostpolderZoals je misschien wel weet, gaat het bij de teelt van tulpen eigenlijk vooral om de tulpenbollen, niet eens om de bloemen. Daarom worden de tulpen al vlot na de bloei gekopt. Daar worden de tulpenvelden plotseling een stuk minder mooi van, dus zorg dat je de data van de Tulpenroute Flevoland en het Tulpenfestival aanhoudt voor jouw bezoek, anders heb je kans de kleurenpracht gemist te hebben…