Mountainbiken in Flevoland: verrassend leuk

Hoogtemeters maken op de voormalige zeebodem of biken langs een waterval in een indoor MTB-walhalla. Mountainbiken in Flevoland is verrassend leuk. De pionierende routebouwers hebben de afgelopen tien jaar unieke routes uit de poldergrond gestampt. Routes die je zullen verbazen. Op naar Flevoland om het zelf te ervaren!

André Deunhouwer is als oprichter van platform MTB Challenge en met twintig duizend volgers op YouTube een autoriteit op het gebied van mountainbiken in Nederland. Zijn doel: alle krap 250 MTB-routes testen die ons kikkerlandje rijk is. De routes in Flevoland hebben hem positief verrast. “Wat ik tof vind, is de vindingrijkheid van de routecrews die je in de routes terugziet. Ze hebben toffe routes voor elkaar gekregen, die zeker een dagtocht waard zijn.”

Flevoland is wellicht niet de eerste provincie waaraan je denkt als je je bike de sporen wilt geven. Toch heeft de jongste provincie van Nederland verschillende routes met nationale bekendheid. Almere Braambergen staat met zijn pittige beklimmingen en snelle afdalingen in de landelijke top 10 van beste routes op het toonaangevende mtbroutes.nl. Indoor Mountainbike Almere wordt geprezen om zijn unieke concept met een vier kilometer lange indoor track in een oude kas. En als André Deunhouwer een alternatieve route top 10 zou maken, met verborgen parels in Nederland, dan zou Dronten er zeker een plekje in krijgen.

“De trend is om meer uitdaging in routes te stoppen en daar spelen ze bij deze route goed op in”, zegt Deunhouwer. Hij doelt onder andere op het nieuwe segment ‘de Boskalis’ (jep, vernoemd naar de aannemer die het gebouwd heeft), dat bestaat uit drie rockgardens met grote stenen, steile klimmetjes, flowy afdalingen en een tunnelbuis. Voor de minder geoefende MTB’er heeft dit segment een tweede lijn zonder technische elementen. “Daarentegen zit je in Dronten wel middenin de natuur. Met een verrassend naaldbos op een oude zandbank met diverse hoogteverschillen”, voegt de MTB-fanaat eraan toe.

De mountainbikeroutes laten Flevoland van zijn meest verrassende kant zien. Fietsen langs wijnranken over een verlaten vuilstort, biken in een oude kas of op een verlaten zandbank die ooit gevreesd werd door zeelieden. Het zijn maar enkele voorbeelden van de verrassende routes die de provincie biedt. De route in het Horsterwold bij Zeewolde loopt door één van de grootste loofbossen van Nederland. Rond Lelystad slinger je 33 kilometer door de stadsbossen, zonder dat je buiten de bebouwde kom komt. En als je dacht dat de Flevolandse routes zo plat als een pannenkoek zijn, heb je het mis. Stuur je noppenbanden maar eens door het Bergbos (de naam zegt het al) bij Lelystad of over Braambergen bij Almere. In die route pak je bijna 400 hoogtemeters in zeven kilometer mee. Daar kunnen weinig Nederlandse routes tegenop.

Bijzonder is dat tien jaar geleden het overgrote deel van deze routes nog niet eens bestond. Ze zijn gemaakt door pionierende routebouwers die in de polder een leeg canvas zagen, vrij om naar eigen idee in te vullen. De route van Bant belichaamt bijvoorbeeld de Flevolandse pioniersgeest. Inwoner Bas van Baaren gaf leiding aan een groepje jonge mountainbikers. Die vonden de MTB-route bij Kuinre maar ver. Dan bouwen we toch een eigen route rondom onze boerderijcamping in Bant, zeiden Bas en partner Els. Ze lieten 6000 kuub grond aanrukken en de rest is geschiedenis. Nu heeft de camping een route, bikepark, fietscafé en afspuitplaats. “We hebben de polder een beetje leuker gemaakt”, zegt Van Baaren.

Of wat te denken van het bijzondere verhaal van Tobias Ottenhof. Hij kwam na een compleet verregende MTB-tocht op het idee om een indoor MTB-walhalla te maken waar je het hele jaar door wél droog kunt fietsen. Zijn oog viel op een leegstaande kas in het buitengebied van Almere. Tegenwoordig runt hij er met dochter Debbie en schoonzoon Mitchel een succesvol indoor MTB-park. Met gave features als een touwbrug, waterval, wipwap en wall ride.

En nee, je fietst niet in een kale, sfeerloze ruimte. Het team heeft gezorgd voor een geweldig decor met houten bruggetjes, bomen en een vijver. Daartoe werden onder andere 35 ton rivierkeien aangerukt. Het horecagedeelte doet dan weer denken aan een berghut in pakweg de Rocky Mountains. André Deunhouwer is een graag geziene gast bij Indoor mountainbike Almere. Hij noemt het een ‘unieke plek die zeker een bezoekje waard is’. “Ik ga weleens met vrienden naar de barbecue-avonden die ze organiseren. Dan gaan we een paar uur biken en schuiven vervolgens aan om spareribs te eten.”

Nog een reden om je bike de sporen te geven op de Flevolandse routes: er is ruimte. Op de routes heb je op een doordeweekse dag nog het gevoel dat je helemaal alleen in het bos bent. Deunhouwer onderschrijft dat: “Als het druk is op je lokale rondje, is het vaak wel de moeite waard om in Flevoland te gaan fietsen.”

Eén van de aanjagers van het succes is dat verschillende partijen in de provincie de handen ineen hebben geslagen om de Flevolandse routebouwers te ondersteunen. De routestichtingen werken samen onder de noemer MTB Flevoland. Er wordt kennis en ervaring uitgewisseld op gebieden zoals het bewerken van de ondergrond, machines, fondsenwerving en promotie.

De provincie Flevoland en de Flevolandse gemeenten ondersteunen de routes met een bijdrage voor de onderhoudskosten. Zo kon de stichting MTB Zeewolde dankzij een subsidie via Sportservice Flevoland onder andere elektrische maaiers aanschaffen. “Voorheen liep ik rond met een snoeischaartje dat ik uit mijn tuinhuisje had gehaald. Nu gaan we op pad met professionele maaiers. Twee man kunnen in een middag zowat het hele parcours afgaan. Dat heeft ons een enorme boost gegeven”, zegt voorzitter Gert Jan Straatsma. Als extra steuntje in de rug geven fietsenbouwer Giant en onderdelenmerk Shimano een bijdrage voor vrijwilligerswaardering.

Dat Flevoland zijn zaakjes goed op orde heeft, wordt nog eens onderstreept doordat het per oktober 2023 de eerste provincie is waarin alle routes zijn geclassificeerd door de NTFU. De Nederlandse Toer Fiets Unie heeft een uniform systeem geïntroduceerd met kleurcodes die de moeilijkheidsgraad van MTB-routes aangeven, net zoals bij skipistes. Op alle Flevolandse routes is vanaf dit najaar te zien wat er van je skills wordt verwacht.

Of je jezelf nu wilt afmatten op een klimronde, of lekker kilometers wilt maken op flowtrails door de bossen: de Flevolandse mountainbikeroutes zijn verrassend leuk. Al bikend ervaar je de passie die de pionierende trailcrews hebben gestopt in de aanleg van deze jonge routes. Je ervaart bovendien hoe verrassend mooi de Flevolandse natuur is. Benieuwd geworden? Check visitflevoland.nl/MTB voor een overzicht van de routes. Tijd om je favoriete route eruit te pikken en je bike de sporen te geven in Flevoland!

Bekijk alle MTB-routes in Flevoland

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!