Fietsen over Schokland en dineren bij Pier16

Bij de maand mei denk ik aan zon, aan ontluikende natuur, aan eindelijk de zomerjas aan na maandenlang een dikke winterjas dragen en … aan fietsen! En ik heb geluk: op de dag dat ik mijn Friese ouders heb uitgenodigd om een middagje op de fiets Flevoland te komen ontdekken schijnt de zon uitbundig en is het een graad of zestien. Perfect weer voor een fietstocht!

Mijn ouders fietsen vaak en veel, sinds een jaar of tien op elektrische fietsen, maar Flevoland kennen ze nog niet zo goed. Dus hebben ze hun e-bikes op de fietsendrager van hun auto gezet en pikken ze mij onderweg op om verder samen naar Museum Schokland te rijden, waar ik voor mezelf een fiets heb gehuurd. Ideaal dat dat daar kan, want als je geen fietsendrager hebt, of als daar minder fietsen op passen dan je gezelschap groot is, kun je alsnog een rondje over Schokland fietsen. En dat ook nog eens voor het zeer schappelijke bedrag van € 3,50 per fiets per uur, dus daarvoor hoef je het echt niet te laten.

Ook een fiets huren bij Museum Schokland? Reserveer via kassa@museumschokland.nl.

Die fiets kan ik ophalen bij de museumwinkel, waar ik ook een routekaartje meekrijg. De fietsroute over Schokland is ongeveer tien kilometer lang, wat je bij een stevig fietstempo in een uurtje makkelijk kunt doen. Maar ja, er valt onderweg zoveel te zien dat we regelmatig even afstappen om iets te bekijken en te fotograferen. En te lezen, want bij veel bezienswaardigheden staan interessante informatiepanelen, die de historie van Schokland toelichten. Zodoende wordt een korte fietsroute toch al gauw middagvullend. Geen straf met dit weer en met alles wat we onderweg zien en leren.

Schokland in het kort, zoals wij onderweg lezen: vroeger een eiland in de Zuiderzee, dat al eeuwenlang bewoond werd en regelmatig overstroomde voordat de Zuiderzee het IJsselmeer werd en een deel daarvan vervolgens werd ingepolderd en onderdeel van Flevoland werd. Tijdens onze fietstocht zien we gebouwen en restanten van gebouwen die dateren van voor de in 1859 door de regering verplichte ontruiming van het eiland. Zeer indrukwekkend om te zien. En ook om je te realiseren hoe het geweest moet zijn om hier te wonen, omringd door een vaak woeste zee. Schokland is dan ook niet voor niets sinds 1995 een UNESCO Werelderfgoed.

Maar het mooiste van onze fietstocht is nog wel dat het landschap zo ontzettend gevarieerd is. En dat op zo’n korte route! We fietsen langs een terp met een gereconstrueerd houten huisje, langs een drassig en moerasachtig stuk land waar de watervogels zich goed thuis voelen, langs de fundamenten van een middeleeuwse kerk en van een vuurtoren, langs akkers en grasvelden én door het Schokkerbos, waar het groen alweer de overhand neemt en de vogels luidkeels fluiten en zingen. Tsja, het is mei, dus de natuur groeit, bloeit en boeit. En op de fiets heb je alle tijd om daar onderweg van te genieten.

Ook deze fietsroute doen, al dan niet met een bezoek aan Museum Schokland?

In dat bos maken we trouwens nog een stop bij de Gesteentetuin, het bezoekerscentrum van Het Flevo-landschap. Hier liggen zwerfkeien die zo’n 200.000 jaar geleden door gletsjers vanuit Scandinavië hier naartoe zijn vervoerd. Ook is er een archeologische expositie met veel informatie en geologische vondsten, er zijn heerlijke streekproducten te koop en je kunt even uitrusten met een kopje koffie of een glaasje fris. Nou, dat laatste laten we ons goed smaken voordat we verder fietsen.

Meer info over De Gesteentetuin

Zowel vanaf De Gesteentetuin als bij Museum Schokland kun je diverse fiets- en wandelroutes volgen. Overal en nergens kom je bordjes tegen die de routes markeren. Ook is er een TOP aan het begin van het parkeerterrein van Museum Schokland: een toeristisch overstappunt. Het is een hoog roestbruin bord met daarop een plattegrond, tips en routes in de omgeving en ook de welbekende ANWB-fietsknooppunten ontbreken niet. Handig!

Toch hebben wij tijdens onze fietstocht over Schokland één ding gemist ... een typisch polders landschap: de dijk die onze voeten hier zo ver onder NAP droog houdt. Maar gelukkig is er een dijk vlakbij, dus die pakken we ook nog even mee terwijl we naar restaurant Pier16 in Nagele fietsen. Daar hebben we afgesproken voor een afsluitend diner, want van al dat fietsen hebben we wel trek gekregen.

Ligt het aan mij of krijg jij ook een beetje een vakantiegevoel als je het Ketelmeer ziet met die bootjes erop? En dan ook nog al die mensen die zich heerlijk op het Schokkerstrand vermaken, zeker met het stralende weer van vandaag. Ja, dat extra stukje fietsen om ook dit landschap nog even mee te pikken was een goede keuze. Net als restaurant Pier16, trouwens. Ze hebben een warm en zonnig plekje voor ons op het terras gereserveerd en we proeven hier hun gloednieuwe concept ‘onbeperkt bourgondisch genieten’.

Voor een vast bedrag kun je twee en een half uur lang zoveel kleine gerechtjes bestellen als je op kunt. Per keer bestel je er twee per persoon, waarbij je kunt kiezen uit soep, voorafjes en vlees-, vis- en bijgerechten. Allemaal kleine gerechtjes met verse producten, zodat je met zoveel mogelijk gerechten en smaken kunt kennismaken. Bestellen doe je helemaal zelf, via een QR-code die je van de vriendelijke bediening krijgt. Die scan je, je vinkt aan wat je wilt eten en dat geef je zelf rechtstreeks door aan de keuken. Hoe handig is dat?!

Vanwege het warme weer heb ik wel dorst gekregen, dus ga ik voor wat vocht als één van mijn eerste twee gerechtjes: een schattig klein kommetje met Tom Kha Kai soep. Alle gerechtjes worden trouwens in leuke aardewerken schaaltjes geserveerd, waarbij de bediening nog even toelicht wat wat is. Wij bestellen gerechtjes uit alle categoriën van de kaart, waarbij die twee en een half uur tijd zat is, want het mobiele bestellen gaat snel en de bediening is ook vlot. En hoe klein ze ook zijn, ook al die verschillende hapjes vullen toch nog behoorlijk. Desserts zijn er overigens ook, maar daar betaal je apart voor, net als voor je drankjes. Een prima concept, als je het mij vraagt.

Meer info over Pier16

Mijn ouders hebben zich prima vermaakt en vertrekken ietwat verbrand door de zon met een hoofd vol nieuwe indrukken en een maag vol lekkere hapjes weer terug naar Friesland. En ik? Ik stap thuis nog even op mijn eigen fiets voor een ontspannen ritje door eigen omgeving, die met het prachtige weer van vandaag ook zeker zijn charmes heeft. Maar dat bewaar ik maar voor en volgend blog…

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!