Voor FlevoMade onderzoek ik maandelijks wat er allemaal gemaakt wordt in Flevoland. Dit keer ben ik op bezoek bij Cees Vink van Vink Fruitboerderij in Kraggenburg, waar fruit wordt verbouwd, waar vervolgens heerlijke sappen en jams van worden gemaakt.
As ik het pad op rijd, zie ik direct dat het hier een gezellige boel is. We zijn in Kraggenburg, Flevoland dus. Ik weet niet meteen waar ik moet kijken. Er is zoveel! Naast een opvallende oldtimer zie ik een kleurrijke boerderijwinkel en wat appelbomen die te koop zijn. Daarachter bevindt zich de boomgaard, waar ik straks ook mag kijken. Genoeg te zien dus op Vink Fruitboerderij, waar ik te gast ben bij eigenaar Cees en zijn vrouw Marjolein.
Na een heerlijk kopje koffie besluiten we eerst naar de boomgaard te gaan. In keurige rijen staan diverse soorten fruitbomen opgesteld. Je vindt hier bekende merken als Golden Delicious, Elstar, Goudreinet (voor in de appeltaart) en Jonagold, maar ook de wat onbekendere merken (voor mij in ieder geval) zijn hier goed vertegenwoordigd. Denk hierbij aan Red Prince, Robijn en de anti-allergene appel de Roblos, die ze zelf hebben ontwikkeld. Ik wist niet eens dat mensen een allergie konden hebben voor appels, maar hier groeit dus de oplossing. Een anti-allergene appel die smaakt als de Elstar en heerlijk is in een appeltaart. Wonderlijk allemaal. Zeker als ik hoor dat hier 6 miljoen appels van de boom vallen. Niet letterlijk natuurlijk, want de meesten worden keurig geplukt. Als de tijd daar rijp voor is.
En dat is voor de consument vanaf eind augustus. Dan mag je namelijk ook zelf appels en peren komen plukken met behulp van een kruiwagen. Want naast appelbomen, hebben ze hier ook peren- (denk aan Conference en Gieser Wildeman (bekend van de stoofpeertjes) en zelfs kersenbomen. Ik kijk mijn ogen uit en mag zelf ook een paar kersen plukken. Cees leert mij dat je ze aan het eind van het steeltje moet plukken en alleen de hele donkerrode moet uitkiezen. Die zijn namelijk het lekkerst. En nadat ik er minstens 5 in mijn mond heb gepropt, weet ik dat hij gelijk heeft. Ik had er nog wel meer willen opeten, maar moet mijn mandje met zelf geplukte kersen bewaren voor de jam die we ervan gaan maken. Maar daar straks meer over.
Fruit kweken is vakmanschap. Dat is mij na een paar minuten in de boomgaard al duidelijk. Het is niet zo dat je een boom in de grond stopt en dan kan wachten tot er appels aan gaan groeien. Nee, zo makkelijk is het niet. Al werkt de goede grond in Flevoland wel mee. De kunst bij fruitteelt is dat er niet te veel knoppen in een boom groeien. Er mogen niet teveel appels in een boom hangen, want dan blijven de appels klein en zijn ze van een mindere kwaliteit. De energie (zon en voedingsstoffen) kan namelijk maar naar een beperkt aantal knoppen. Cees vertelt dat de bomen in de even jaren voller zijn dan in de oneven jaren. Vraag mij niet waarom dat zo is, maar als Cees het zegt, dan is het zo.
En dan mogen we ein-de-lijk naar de boerderijwinkel, die al de hele tijd naar mij lonkt. Als ik eerlijk ben, word ik heel hebberig in deze prachtige boerderijwinkel. Dat komt vast ook omdat alle producten hier zo mooi worden gepresenteerd. Naast de appels, peren en kersen (veruit favoriet onder de klanten) lonken ook de knalrode aardbeien naar mij. Maar de boerderijwinkel die elke dag (behalve zondag) open is, verkoopt ook diverse groenten van buurtboeren en verse sappen en zelfgemaakte jammen van hun eigen merk 'Lekker Puur'.
Het mandje met kersen, dat wonderbaarlijk vol is gebleven (kan ook zijn dat dit komt omdat het uit mijn handen is gepakt), gaat in een machine waar de kersen fijn gemalen worden, waarna er jam van wordt gemaakt. Het smaakt mierzoet (helemaal gezond is het niet, er gaat wel wat suiker in namelijk) en smaakt heerlijk door je yoghurt. Ik weet nu al wat ik de komende tijd met ontbijt ga eten. Daarna gaat de jam in een potje en wordt er een mooi Lekker Puur etiket op geplakt. De jam is klaar voor de verkoop.
Als laatste hebben we het nog even over de bomen die op het pad staan. Het zijn al wat oudere fruitbomen (appels, peren en kersen) die al bewezen hebben fruit te kunnen leveren. Ze staan te koop voor consumenten die na dit verhaal ook wel zin hebben in een fruitboom in hun eigen tuin. Vink Fruitboerderij levert de bomen bij je af en helpt je, als je dat wilt, met planten. Echtgenote Marjolein voegt er nog even aan toe dat er ook een handleiding bij zit en dat het dus helemaal moet goedkomen. Een oude boom (net als op een oude fiets, denk ik meteen) is makkelijker dan een jong boompje dat meer kennis en vakmanschap behoeft. Een kind kan de appels “doen” dus.
Met een potje zelfgemaakte kersenjam onder mijn arm vertrek ik weer op mijn E-Chopper. Morgen Griekse yoghurt met jam, ik heb er nu al zin in!
Meer over Vink Fruitboerderij