Voor FlevoMade onderzoek ik maandelijks wat er allemaal in Flevoland wordt gemaakt. Dit keer ben ik op bezoek bij Maatschap Klink Zeewolde.
Maatschap?
Als ik de naam Maatschap Klink Zeewolde hoor, denk ik niet meteen aan velden vol (100 hectare) tulpen die momenteel in bloei staan. Rick Klink is samen met zijn vader Wim eigenaar van een agrarisch bedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt en de verwerking van tulpenbollen. Oftewel een tulpenkweker.
We zijn in Zeewolde, waar het vandaag stevig waait en de windmolens overuren maken. Maar dat deert mij helemaal niets. Na weken van regen schijnt eindelijk de zon en ik heb zin om in de buitenlucht meer te mogen leren over het bloembollenproces. Als ik er bijna ben, kan ik het niet laten om eerst nog even langs de kant te stoppen en wat selfies te maken met op de achtergrond een prachtig fuchsia tulpenveld. Geen idee waarom sommige mensen de behoefte voelen om zichzelf te fotograferen met een tulpenveld, maar daar ben ik er duidelijk eentje van. De wind zorgt er helaas voor dat nagenoeg alle selfies mislukken (het Hans Klok effect). Dus op naar Rick.
Rick is de 4e generatie binnen dit familiebedrijf en hij woont samen met zijn vader en stiefmoeder op een mooie boerderij die grenst aan alle tulpenvelden. Als ik het pad op loop, komen er direct drie honden op mij af gerend. Ze blaffen hard, maar gaan direct kwispelen zodra ik tegen ze ga praten en ze een aai geef. Waakhonden van niks dus. Ik zie een frisse jonge knul (24) op mij aflopen die niet zou misstaan in het tv programma ‘Boer zoekt Vrouw’ en vast veel brieven zou ontvangen als hij mee zou doen (ik heb het even gecheckt voor de single vrouwen, maar hij gaat helaas niet meedoen). Een enthousiaste jonge vent waarvan de ogen gaan glimmen, zodra hij over zijn tulpenbollen begint te vertellen.
Als we tussen de tulpen lopen, word ik overweldigd door de knal roze (die van de selfies), oranje en paarse kleuren. Het is echt prachtig! We kunnen lopen op de speciale paden die aangelegd zijn tussen de rijen tulpen. Ten minste als je laarzen aan hebt, want af en toe is het veld nog een beetje drassig van de vele regenbuien die ons land ook kent. Dus ik moet ook een beetje oppassen dat mijn laarzen niet in de klei verdwijnen en ik onderuit ga.
Echter, deze kleigrond biedt vooral veel voordelen. Er zitten namelijk heel veel voedingsstoffen in deze grond, waar de bloembollen goed van groeien. Sterker nog, Flevoland heeft volgens Rick de beste grond voor tulpenkwekers. En dat is precies ook de reden waarom er hier zoveel tulpenvelden te vinden zijn.
Ondanks het feit dat Rick dagelijks zelf ook erg geniet van dit kleurrijke geheel, gaat het hem niet om de tulpen zelf. Als deze in het voorjaar zijn uitgebloeid worden hun koppen er namelijk zonder pardon afgehakt. Dit afkoppen gaat machinaal en heeft een reden. Op deze manier gaat de energie naar de bol in plaats van naar de bloem. En daar is het hem uiteindelijk toch allemaal om te doen.
Maar laten we beginnen bij het begin. In het najaar worden kleine bolletjes in de grond gestopt. Deze hebben vervolgens een winter nodig om diep in de grond te kunnen groeien. Zo rond februari/maart komen ze de grond uit en in april gaat de tulp bloeien. Bij het afkoppen gaat alleen de bloem eraf. De bladeren functioneren namelijk als een soort van zonnepanelen, wat gunstig is voor de groei van de bol. Tussen half juni en augustus kunnen de bollen dan gerooid worden. Ze worden uit de grond gehaald en schoongemaakt. De grote bollen worden verkocht (meeste voor de export) en de kleinere bollen gaan in het najaar opnieuw de grond in en dan begint het hele proces opnieuw.
Rick Klink kan zich er niks bij voorstellen ooit nog iets anders te gaan doen. Bloembollen kweken is het mooiste wat er is. En Flevoland is daar bij uitstek de juiste plek voor. Ik heb kennis gemaakt met een hele gepassioneerde ondernemer die doet wat hij leuk vindt. En dat lijkt mij toch het allerbelangrijkst in dit leven.
Ps: Wil je ook foto’s maken in de tulpenvelden? Dat mag! Als je maar respect hebt voor de bloemen en het gewoon even vraagt aan Rick of zijn vader.
Meer over Maatschap Klink Zeewolde