Het is regenachtig en het raam van de auto bedekt zich met druppels. Tussen de regen door schittert de jongste provincie van Nederland met weidse vergezichten. Aan het einde van de weg, tussen het vlakke polderlandschap, staan de windmolens aan de horizon. Wat een plaatje! Flevoland staat natuurlijk bekend om de nieuwe natuur, maar ook om de lokale ondernemers die unieke en duurzame belevenissen aanbieden. Belevenissen die ergens anders vaak lastig te vervullen zijn maar door hen juist omarmd worden. Op uitnodiging van Visit Flevoland mogen Anne-Floor en Amanda van Honeyguide dit weekend meer ervaren van deze prachtige provincie. Lees gauw verder en laat je inspireren door de verhalen van Amanda.
We beginnen onze dag met een bezoek aan Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen. De auto parkeren we op de parkeerplaats van de oude boerderij en lopen vervolgens naar een grote glazen kas. Binnenin de kas vol planten, stekjes en bloemen worden we begroet door twee zingende valkparkieten. Wat een gezellig ontvangst! Hanneke, die net bezig is om verse appeltaart te maken, heet ons welkom. In de keuken zien we dat er twee meiden druk bezig zijn met het kneden van het deeg en het schillen van de appels. Hanneke vertelt ons dat ze naast een pluktuin ook een zorgboerderij heeft. ‘’De jongeren maken de appeltaart helemaal zelf. Van het plukken van de appels uit de tuin tot de taart die jullie zometeen gaan proeven.’’
We ploffen neer bij de houtkachel en hond Doortje besluit ons te vergezellen. Nadat we zijn opgewarmd is het tijd om de pluktuin te gaan bewonderen. Het valt ons op dat de tuin in hartje oktober nog volop in bloei is. Hanneke legt uit dat ze op verschillende momenten in het jaar zaaien. ‘’Door de warme zomer staan de dahlia’s er juist nu prachtig bij.’’ Met een rietenmand aan de ene hand en een snoeischaar aan de andere hand lopen Anne-Floor en ik door de prachtige velden. Overal om ons heen zien we de meest kleurrijke bloemen. Struinend en plukkend verzamelen we een bos vol dahlia’s en zonnebloemen.
Hanneke’s Pluktuin is een fantastisch groene plek die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Het hele jaar door worden hier activiteiten georganiseerd, zoals plukavonden bij zonsondergang. Op het Instagram-account van @hannekespluktuin bekijk je het huidige aanbod, de openingstijden en welke bloemen er per seizoen te plukken zijn. Laat je vermaken tijdens een middagje plukken en proeven.
Deze nacht verblijven we bij een lokale wijnboer in Oosterwold, een duurzame wijk aan de rand van Almere, waar mensen zich inzetten voor de stad van de toekomst. De groendoeners bouwen in alle vrijheid en kennen weinig beperkingen. De bewoners richten iets minder dan de helft van hun grond in voor stadslandbouw. Dit betekent dat iedereen hier een moestuin heeft, dieren houdt of een eigen wijngaard runt.
Midden in deze duurzame wijk staat B&B Life Contains Beautiful Things. Deze fantastische accommodatie heeft drie lodges die je uitzicht geven over de druivenranken. Wij slapen in de logde genaamd Johanniter. Terwijl we naar binnen stappen krijgen we gelijk het idee van een kleinschalig hotel. Alles is verzorgd en ziet er goed uit. Het grote zachte bed nodigt ons gelijk uit. ‘’Hoor je dat?’’, vraagt Anne-Floor. ‘’Wat een heerlijke stilte.’’
Nadat we even zijn opgeladen lopen we nieuwsgierig door de wijngaard. Alle ranken zijn leeg, maar op de grond liggen hier en daar nog wat overgebleven trossen. ‘’Er is net geoogst’’, zegt een stem achter ons. We ontmoeten Shirley, de eigenaresse en oprichter van de B&B. ‘’Alle druiven van dit jaar zijn op weg naar de wijnmakerij.’’ Ze vertelt ons een inspirerend verhaal over hoe deze wijngaard en de droom van haar gezin tot stand is gekomen. Het valt ons gelijk op dat Shirley veel weet over wijnbouw en dat passievol overbrengt. Ze geeft ons een kijkje van wat er gaat komen. ‘’De oogst van vorig jaar is bijna klaar om te worden gebotteld. Het wordt een champagne-achtige.’’
Dezelfde avond staat er nog iets leuks op de planning. We zijn namelijk uitgenodigd door Atelier Feddan om te genieten van een Chef’s table. Atelier Feddan staat bekend om een restaurant waar de mix tussen Noord-Afrika en Europa centraal staat. Alle gerechten zijn geïnspireerd door de seizoenen van de natuur. Daarom is de menukaart hier ook geen één week hetzelfde.
Aan de professionele keuken grenst een bartafel met daaromheen hoge stoelen. “Welkom!”, zegt chef Jalil. “Vanavond staat jullie een 7-gangen diner te wachten dat ik voor jullie ogen klaarmaak. Alle ingrediënten die ik gebruik komen uit mijn eigen moestuin, uit voedselbossen in de buurt of van lokale boeren.”
We zijn gelijk enthousiast, want we mogen hem van alles vragen en meekijken tijdens de bereiding. Heerlijke gerechten volgen elkaar op. Van Noordzeetong met safraan beurre blanc saus tot inktvis met gerstrisotto. Alle gerechten zien eruit als ware kunst.
Voor de culinaire foodies onder ons is het echt een aanrader om een keer aan te schuiven bij Atelier Feddan. Genieten van eten op hoog niveau en lang tafelen met goed gezelschap. De Chef’s Table van Jalil zit snel vol, dus reserveer op tijd via de website.
Langzaam ontwaken we de volgende ochtend met een lekker ontbijt. Samen smikkelen we van een croissant en verse jus d’orange op bed. Wat is het fijn om zo wakker. Vandaag wacht ons weer een leuke dag vol avontuur. We gaan namelijk de Nieuwland Experience ervaren in Nationaal Park Nieuw Land. Dit nationaal park is als laatste aangelegd in ons kikkerlandje en daarmee dus de jongste. Het bestaat uit de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, de eilandengroep Marker Wadden en het Markermeer.
Met de Nieuw Land-bus toeren we over de Oostvaardersdijk van Almere naar het natuurbelevingscentrum, dat ligt aan de Lelystad kant van de Oostvaardersplassen. Daar stappen we uit en zetten de expeditie te voet voort door het Kotterbos.